Sağlık

Isırgan otu çayının faydaları nelerdir, nasıl yapılır? Taze ve kurutulmuş ısırgan otu çayı mucizesi

İçerdiği enzimler ve mineraller nedeniyle pek çok ilacın içeriğinde yer alan ısırgan otu, yemeklerde tercih edilmesinin yanı sıra ısırgan otu çayı olarak da tıp alanında kullanılmaktadır. Sürtünmenin dokunma gibi durumlarda kaşındırması ve batma hissi yaratması nedeniyle zararlı olduğu düşünülse de ısırgan otu çayı içenlerin sağlığına önemli olumlu etkileri bulunmaktadır. İşte ısırgan otu çayının faydaları!

ISIRGANIN FAYDALARI NELERDİR?

Doğada bulunan pek çok bitkinin insan sağlığına farklı etkileri bulunmaktadır. Isırgan otu da bu faydalı bitkilerden biridir. Uzun bir kullanım geçmişine sahip olan ısırgan otu insan sağlığı açısından bağışıklık güçlendiricidir. İçeriğinden dolayı antimikrobiyal ve antioksidan özelliğe sahiptir. Ayrıca ağrı kesici etkisi de bulunan ısırgan otunun faydalarını sizler için sıraladık:

  • Vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

  • Böbrek taşlarının oluşumunu engeller.

  • Baş ağrılarına faydalıdır.

  • Vücuttaki ödemin giderilmesinde etkilidir.

  • Kan dolaşımının dengelenmesinde etkilidir.

  • Kalp sağlığına faydalıdır.

  • İdrar yolu enfeksiyonlarını önler.

  • Solunum rahatsızlığı yaşayan kişilere tavsiye edilir.

  • Alerjisi olanlara tavsiye edilir.

  • Gut hastalarının kullanması faydalıdır.

  • Kireçlenme ve eklem ağrıları yaşayan kişiler çay olarak tüketebilir.

  • Prostat sorunu olan erkeklerin tüketmesinde fayda vardır.

  • Kemikleri güçlendirir.

  • Saç köklerini besleyerek saç derisinin nefes almasını ve saçların kalınlaşmasını sağlar.

  • Cilt sağlığına faydalıdır.

Isırgan Otu Zararları

Isırgan otu tüketimi sağlam bitkilerin ortasına girse de toplama sırasında eldiven kullanılmazsa ciltte tahrişe neden olur. Ayrıca ısırgan otu yaygın olmasa da bir takım zararlara da sahiptir:

  • Terlemek

  • Mide bulantısı

  • Kusma

  • İshal

  • Isırgan otu kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri taze ısırgan otunun cilde veya yaralara doğrudan temasıdır.

ISIRGAN NASIL KULLANILIR?

Isırgan otu kuruduktan sonra yapısını bozmadan uzun süre saklanabilen bir bitkidir. Tohumları baharatçılarda, taze olarak da semt pazarlarında satılan bitkiyle salata yapabilir veya çay demleyebilirsiniz. Üzerine yoğurt ilave edilerek haşlanıp salata şeklinde servis edilebilen bitki, aynı zamanda haşlandıktan sonra üzerine bir miktar doğranmış pırasa ilave edilerek börek olarak da tüketilebiliyor… Ayrıca tohum çayı da hazırlayabilirsiniz. ısırgan otu ile kök çayı. Mutfakta yiyecek olarak tüketilmesinin yanı sıra kozmetik alanında da yeri olan bitki en çok saç için tercih ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu