Ekonomi

İhracatçıya 50 milyar dolar destek

Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney, Türk Eximbank’ın ihracatçılara sağladığı destekleri, hayata geçirdiği projeleri ve 2024 planlarını değerlendirdi.

Türk Eximbank’ın ülkenin en büyük kredi hacmine sahip 9’uncu bankası ve Türkiye’nin en büyük kredi sigortası kuruluşu olduğuna dikkat çeken Güney, kurumun ihracata sağladığı katkıya dikkat çekti.

Güney, Türkiye’nin son yıllardaki ekonomik büyümesindeki en önemli itici gücün ihracat olduğunu, bu bağlamda Banka’nın ülkenin resmi ihracatı destekleme organizasyonu olarak üstlendiği misyonun daha da değerli hale geldiğini söyledi.

İhracatçılara sağlanan desteklere değinen Güney, şöyle konuştu: “2023 yılında ihracatçılarımıza 19,6 milyar dolar nakdi kredi sağladık, 22,4 milyar dolar vadeli alacağımızı sigortalayarak tahsilat riskinden koruduk. İhracatçılarımızın güvenle ihracat yapmalarını sağladık. Böylece ihracatçılarımıza güvenli bir şekilde ihracat yapmalarını sağladık. 2023 yılında ihracatçılarımıza 42 milyar dolar nakit kredi sağladık, “Milyarlarca dolarlık destek sağladık.”

“MALİ DESTEKLER ARTARAK DEVAM EDECEK”

Güney, ihracatı tabana yaymak için KOBİ’lerin banka desteklerine erişimine büyük önem verdiklerini belirterek, Türk Eximbank desteklerinden yararlanan ihracatçılar arasında 2020 yılında yüzde 70 olan KOBİ’lerin payını yüzde 84,2’ye çıkardıklarını belirtti. 2023’ün sonuna kadar.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan sermaye artışlarıyla Bankanın sermaye yapısının önemli ölçüde güçlendiğine dikkat çeken Güney, şöyle konuştu: “Bakanlığımızın 2023 yılı Temmuz ayında 6,8 milyar lira, 3,3 milyar lira olmak üzere toplam 10,1 milyar lira nakit yatırımı gerçekleşti. Bankamızın, sermaye tabanının kaldıraç etkisi ile başta KOBİ’ler olmak üzere tüm ihracatçılarımıza sağladığı finansman desteği artarak devam edecek. 2024 yılında da küresel konjonktürdeki olumsuzluklara rağmen bu rakamı daha da artıracağız. Ülke olarak ihracat hedefimize ulaşmak için ihracatçılarımıza verdiğimiz kredi ve alacak sigortası desteğimizi artırarak 50 milyar dolara ulaştırmayı planlıyoruz. “Bu desteğin 24 milyar dolarını kredi, 26 milyar dolarını ise sigorta ve garanti olarak vermeyi planlıyoruz.”

“İHRACATÇININ FİNANSMANA ERİŞİM MALİYETLERİNİ AZALTIYORUZ”

Güney, katma değerli ve yüksek teknoloji ihracatçısı firmaların finansmana erişimini kolaylaştırmak için çok önemli bir adım attıklarını ve kredi garanti yapılarını bankacılık sektöründeki uygulamalara uygun olarak çeşitlendirdiklerini belirterek, “Ölçüyor ve değerlendiriyoruz. İhracatçılarımızın kredi ve ihracat değerliliği.Bu değerlendirme sonucunda ihracatçı firmalarımıza teminat mektubu verilecek ve bankamız ‘İhracat Kredi Sigorta Poliçesi’ yanında teminat gibi diğer alternatif teminat türlerinden de yararlanabilecektir. Rehin, kefalet kurumu garantisi, ipotek, gerçek ve tüzel kişi kefaletlerinin yanı sıra Eximbank kredi programlarının da sektördeki diğer ticari bankalarda olduğu gibi bu uygulamanın hayata geçmesiyle birlikte ihracatçıların da finansmana erişimi mümkün olacak.” Maliyetleri düşürerek üslerimizin erişilebilirliğini artıracağız.” değerlendirmesinde bulundu.

“FAİZ DUYARLI İHRACATÇILAR İÇİN ÇÖZÜM”

Faiz hassasiyetine duyarlı ihracatçılara yönelik çözümler üretmeye devam ettiklerini vurgulayan Güney, BDDK’nın 2019 yılında Bankacılık Kanunu’nun kapsamını genişleterek kalkınma ve yatırım bankalarının pencere tarzında faizsiz finansal hizmet sunmalarının önünü açtığını anlattı.

Güney, söz konusu kararın ardından bu alandaki çalışmalara hız verdiklerini belirterek, ürün ve hizmet geliştirme çalışmalarına başlarken aynı zamanda Banka bünyesinde bu ürünlerin uygunluğunu onaylayacak İstişare Komitesi kurduklarını söyledi. İştirak Finans Yatırım Kredisi ile elde ettikleri fonları faizsiz finans esaslarına göre kullanmaya başladıklarını hatırlatan Güney, “İhracat kredi sigortası alanında bir ilk olan katılıma dayalı alacak sigortasını (tekafül) hayata geçirdik. ihracatçılarımızın ihtiyaçları doğrultusunda ilgili düzenleyici kurumların ve katılım bankalarının katkılarıyla geçen yıl ihracatçılarımızın hizmetine sunduk.” “Katılım bankacılığı prensiplerine uygun yeni ürün ve hizmetler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz.” İfadelerini kullandı.

“KIRMIZI İNDİRİMLİ KREDİ FAİZLERİ SABİTLENDİ”

Bankanın nakdi kredi takviyelerinden en değerlisinin Merkez Bankası kaynaklı Türk lirası reeskont kredisi olduğunu belirten Güney, şöyle konuştu: “Merkez Bankamızın Temmuz 2023 itibarıyla sunduğu günlük reeskont kredisi limitleri 10 kat artırılarak 3 milyar 50’ye çıkarıldı. milyon lira. Bu sınır 2 milyar 50 milyon liradır.” liralık kısmı Türk Eximbank’a tahsis edildi. İhracata ve ihracatçıya verilen desteğin değerli bir göstergesi olarak Türk lirası reeskont kredisi faiz oranı Merkez Bankası tarafından yüzde 25,93 olarak belirlendi. Böylece bankacılık sektöründe hızla artan ticari kredi faiz oranlarına rağmen firmalarımız uygun maliyetli finansmanla ihracatlarını artırabilecek. fırsat sağlanmıştır.”

habergulyali.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu