Bornova Belediyesi Rahim Ağzı Kanserini Önleme Semineri ve Sergisi Düzenledi
Evde bakımdan diyete, ağız ve diş taramasından fizik tedaviye kadar sağlık alanında birçok hizmet sunan Bornova Belediyesi, HPV aşısının rahim ağzı kanserini önlemedeki değeri üzerine düzenlediği seminer ve fotoğraf standıyla dikkat çekti. Büyük ilgi gören etkinlikte Dr. Mürşide Tuncel Başoğlu, zamanında aşı ile bu hastalıktan korunmanın mümkün olduğunu ve erken teşhisin değerini anlattı.
Mürşide Tuncel Başoğlu, Bornova Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nün 1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı münasebetiyle düzenlediği seminerde Bornovalı kadınlara rahim ağzı kanserinden korunmada HPV aşısının gerekliliğini anlattı. Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi Multi-Hedef Salonu’nda düzenlenen seminerde rahim ağzı kanserinin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Başoğlu, aşının ve erken teşhisin önemine dikkat çekti.
AŞI OLMALIDIR
Rahim ağzı kanserinin belirtilerini anlatan Dr. Mürşide Tuncel Başoğlu, “HPV aşısı ile bu hastalıktan korunmak mümkün. HPV aşısı 11-12 yaş arası çocuklara yapılabiliyor. Aşı 0 ve 6 olmak üzere 2 doz” ay, çocuklar için yeterlidir. 15 yaş üstü çocuklar ve yetişkinler için 0, 2 ve 6 doz yeterlidir. “Her ay 3 doz önerilmektedir. Aşının tekrarlanmasına gerek yoktur. Ömür boyu koruyuculuğu olan bu aşının mutlaka yaptırılması gerekiyor” dedi.
ERKEN TEŞHİS İLE TEDAVİ MÜMKÜN
Rahim ağzı kanserinin erken teşhisle tamamen tedavi edilebildiğini belirten Başoğlu, “Tedavi görmeyen hastalarda hastalık yıllar içinde ileri evre kansere dönüşüyor. Erken evrelerde rahmin alınmasına gerek kalmıyor ve tam olarak tedavi ediliyor.” LEEP ve konizasyon adı verilen basit cerrahi işlemlerle rahim ağzının kısmen çıkarılmasıyla iyileşme sağlanabiliyor.” konuştu.
Dünya çapında her yüz kadından dördünün rahim ağzı kanseri teşhisi konulduğunu belirterek, bu hastalıktan ölüm oranlarının düşük kalkınma seviyelerine sahip ülkelerde yüksek olduğunu belirtti.